Saturday, January 30, 2010

Perut Perempuan Ini Berisi 78 Sudu dan Garpu

Margaret Daalman datang ke rumah sakit dengan keluhan sakit perut. Doktor tercengang hasil x-ray memperlihatkan ada 78 sendok dan garpu dalam perut perempuan ini.

Para ahli bedah di Rotterdam, Belanda, pun segera membawa perempuan berusia 52 tahun itu ke bilik pembedahan untuk mengeluarkan satu demi satu sudu dan garpu yang  berada didalam perut beliau. "Dia nampaknya menderita semacam obsesi. Setiap kali dia duduk untuk menyantap makanan, dia mengabaikan makanan, dan malah menelan alat-alat makan," kata seorang doktor.

Gambar-gambar tentang pembedahan Daalman itu sesungguhnya diambil lebih dari 30 tahun lalu, tetapi baru diterbitkan untuk pertama kali dalam majalah medis Belanda minggu ini. Majalah itu meminta para pembacanya untuk mengirimkan gambar-gambar tentang kisah medis yang aneh. Seorang doktor dari sebuah rumah sakit di Sittard, Belanda, lalu mengirim kisah tentang si Daalman itu.

Ketika masuk untuk proses pembedahan, Daalman, seorang sekretari di sebuah agen properti tempatan, mengatakan kepada para doktor, "Saya tidak dapat menjelaskan mengapa, tetapi saya merasakan desakan untuk memakan sendok dan garpu itu. Saya tidak mampu menahan diri."

Para doktor juga mengungkapkan, itu bukan pertama kalinya dia dirawat karena makan peralatan makan. Mereka mengatakan, Daalman didiagnosis menderita kelainan keperibadian yang mendorongnya untuk makan garpu dan sendok. Dia tidak pernah makan pisau, dan tidak dapat dijelaskan pula, mengapa dia tidak makan pisau.

Daalman kemudian benar-benar pulih dan dilaporkan bereaksi baik terhadap terapi yang dia jalankan untuk mengatasi gangguan keperibadiannya. – sebuah-catatanku -

[article-1223563-06FDE958000005DC-838_634x600.jpg]

[p1-1.jpg]

No comments: