Saturday, May 10, 2008

Sujud Melegakan Sistem Pernafasan

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:
- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.
- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
- melegakan sakit hernia. (burut)
- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
- melegakan paru-paru daripada ketegangan.
- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.
- meringankan bahagian pelvis.
- memberi dorongan supaya mudah tidur.
- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.
- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik,mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
- mengurangkan
kegemukan.
- pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).
- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
- mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

D ari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.
Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan
otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Friday, May 9, 2008

Coklat Tingkatkan Daya Fungsi Otak

Para pencinta cokelat bergembiralah, karena hasil penelitian terkini mengindikasikan menikmati batangan cokelat susu akan meningkatkan daya fungsi otak. “Coklat mengandung banyak unsur yang bersifat menjadi stimulan antara lain theobromine, phenethylamine, dan kaffeine,” kata Bryan Raudenbush dari Universitas Wheeling Jesuit di West Virginia, kepada pers, Jumat. Senyawa-senyawa itu telah ditemukan sebelumnya bersifat meningkatkan tingkat kesadaran dan kemampuan berkonsentrasi. Hasil penelitian menunjukkan, dengan mengonsumsi coklat dapat memperoleh efek stimulasi yang akan membuat peningkatan performa mental. Raudenbush dan rekan-rekannya mengatakan penelitian efek kemampuan otak dilakukan terhadap sejumlah relawan yang mengonsumsi cokelat dalam beberapa jenis. Penelitian ini dalam empat kejadian terpisah yaitu kelompok pertama mengkonsumsi 85 gram batangan cokelat susu, 85 gram cokelat hitam, 85 gram carob, dan kelompok keempat tidak mengonsumsi apapun. Setelah 15 menit berselang para relawan dalam penelitian ini menjalani beberapa tes neuropsikologis yang didesain untuk melihat performa kognitif. Termasuk daya ingat, daya konsentrasi, kemampuan bereaksi dan kemampuan memecahkan masalah. “Nilai bagi daya ingat verbal maupun visual tertinggi bagi mereka yang masuk kelompok mengonsumsi batangan coklat susu dibandingkan dengan ketiga kelompok lainnya,” kata Raudenbush. Peningkatan daya ingat baik verbal dan visual juga terjadi di kelompok yang mengonsumsi jenis cokelat lainnya namun hasilnya berada di bawah kelompok pertama. Dari penelitian sebelumnya telah diketahui beberapa nutrisi dalam makanan tambahan melepas glukose yang menambah aliran darah yang dapat berpengaruh bagi kemampuan kognitif. Hasil penemuan terkini mendukung pendapat sebelumnya bahkan memperjelas, mengonsumsi cokelat dapat meningkatkan kinerja daya kerja otak.

Tuesday, May 6, 2008

ClickBank Kembali Untuk Rakyat Malaysia

Salam sejahtera….

Semoga para pembaca sekalian lebih sihat dan cergas selepas berehat atau bercuti sempena Hari Pekerja sedunia. Baiklah, setelah mengikuti beberapa perbincangan di forum-forum dan ramai IM yang memperkatakan tentang ClickBank di blog-blog mereka, setelah lebih seminggu memerhati dan menunggu, maka kini dengan rasa rendah dirinya saya juga ingin mewarwarkan kepada anda, pembaca yang budiman, bahawa ClickBank telah membuka kembali peluang kepada rakyat Malaysia yang bermastautin di negara ini untuk membuka akaun ClickBank. Gambar di bawah adalah buktinya.

Sebagaimana yang kita ketahui, rakyat yang menetap di Malaysia sebelum ini adalah agak sedikit kerugian kerana Malaysia adalah salah sebuah negara yang di’banned’ daripada menyertai ClickBank. Kenapa ini berlaku? Salah satu sebabnya di Malaysia, kadar fraud click adalah antara yang tertinggi di dunia sebelum ini…sebab lain, saya kurang pasti, anda boleh la bertanya kepada uncle ClickBank hoho. Kiranya Malaysia ni ada juga la mencatat sejarah :D Harap-harap selepas ini, janganlah diulangi melakukan perkara yang sama wahai rakyat Malaysia, cewah macam melepaskan keluhan dan memohon belas ihsan pulak.

Apo ko bendonya eh jang oi ClickBank ni? Mungkin ada yang bertanya begitu. Baiklah untuk pengetahuan anda yang baru mengenali atau mendengar tentang ClickBank, ClickBank adalah ibarat satu gudang besar yang mengumpulkan begitu banyak produk-produk digital dari seluruh dunia untuk dipasarkan. Dan yang menariknya ianya menjadi lubuk kepada ramai agen affiliate untuk mendapatkan pendapatan yang lumayan menerusi “Affiliate Marketing” yang mereka lakukan. Yelah apa tidaknya, bayangkanlah jika seorang agen affiliate akan diberikan komisen sehingga 75% daripada harga produk yang terjual hasil promosi yang dilakukannya. Jika harga produk itu USD55 contohnya dan komisen yang ditawarkan kepada agen affiliate adalah sebanyak 60%. Nak dijadikan cerita, ditakdirkan ada pelanggan yang membeli menerusi link promosi anda (yang mungkin anda sendiri pun lakukan promosi secara sambil lewa dan tidak serius kerana alasan kekangan masa contohnya :D ) , ok berapakah komisen yang akan anda perolehi? Ya cepat ambil kalkulator anda, atau gunakan sahaja kalkulator di komputer anda. Ya berapa, cepat-cepat….tak sabar kawan-kawan yang lain nak tau ni heheh. Ya tepat sekali, komisen yang akan anda perolehi adalah sebayak USD33.00 atau RM99.00. Fuyooo!! Bagaimana jika komisennya adalah sehingga 75% atau harga produk mencecah lebih USD100 dan ke atas?? Adakah tidak lumayan pendapatan anda sebagai agen affiliate yang tugasnya hanya perlu mempromosikan sahaja tanpa perlu menguruskan apa-apa urusan dengan pembeli?

Ok, itu cerita bagi mereka yang ingin menjadi agen affiliate bagi produk-produk digital yang ditawarkan di ClickBank. Tidak perlu mengeluarkan duit dan modal, tetapi hanya perlu membuat promosi dan nantikan komisen anda apabila produk tersebut berjaya dijual. Bagi usahawan-usahawan internet yang mempunyai produk digital pula, mereka juaga boleh memasarkan produk mereka itu di ClickBank dengan menjadi Publisher. Berbeza dengan agen affiliate, publisher ini perlu mengeluarkan duit dan bersedia untuk membayar kepada agen-agen affiliate mereka yang bakal membuat jualan hoho ;)

Monday, May 5, 2008

21 Tanda Kiamat Semakin Hampir

Sekadar Renungan Kita Bersama...

1. Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2. Keinginan nafsu syahwat digalkkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4. Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5. Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6. Membayar zakat (harta, perniagaandan pendapatan) dianggap beban.

7. Orang yang hidup mengikut kehendah agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8. Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9. Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki denagn memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhakai ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang , mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya.

15. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai yang terpengaruh denagnnya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

16. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

17. Amalan riba berlelusa sehingga orang alim pun terjebak sama.

18. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

19. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.

20. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

21. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

Sekadar renungan..
Yang baik jadikan TELADAN,
Yang buruk jadikan SEMPADAN.

Sunday, May 4, 2008

Keistimewaan Wanita

1. Doa wanita lebih makbul berbanding lelaki kerana sifat wanita yang penyayang lebih kuat daripada lelaki.

2. Wanita solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 orang lelaki yang tidak soleh.

3. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

4. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

5. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, maka darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

6. Wanita yang tinggal bersama anaknya akan tinggal bersama aku (Rasullullah S.A.W) di dalam syurga.

7. Syurga itu dibawah telapak kaki ibu.

8. Apabila memanggil dua orang ibu bapa mu, maka jawablah panggilan ibu mu dahulu.

9. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.Masuklah mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

10. Tiap-tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia kedalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10 000 tahun).

11. Dua rakaat solat daripada wanita yang hamil adalah lebih baik saripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

12. Wanita yang hamil akan mendapat pahala berpuasa di siang hari.

13. Wanita yang hamil akan mendapat pahala beribadat di malam hari.

14. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala yang orang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

Saturday, May 3, 2008

10 Langkah Mudah Memulakan Blog

1. Blog Platform. Paling mudah adalah dengan menggunakan platform percuma seperti blogger.com dan wordpress.com. Tetapi memandangkan ianya percuma sudah tentulah ada hadny. Ianya membataskan anda untuk mengubahsuai rekabentuk blog anda. Anda juga boleh menyewa hosting dan memasang perisian blog yang boleh dimuatturun secara percuma.

2. Nama / Tajuk. Apakah nama yang sesuai untuk blog anda? Fikirkanlah. Nama akan menentukan posisi blog anda, adakah ianya mampu menarik pembaca atau sebaliknya. Jika anda membina blog untuk perniagaan, pastikan nama blog bersesuai dengan produk atau nama syarikat anda.

3. Rekaan dan susunatur. Sesuatu yang cantik pasti akan menarik orang ramai untuk memandangnya. Apakah warna yang anda gunakan sesuai? atau menyakitkan mata? anda sendiri tentukannya. Mintalah pendapat kawan-kawan untuk menilai rekabentuk dan susunatur blog anda? lagi banyak komen yang membina lagi banyaklah idea untuk anda. Satu cara lagi ialah dengan melawat blog-blog lain untuk mendapatkan idea.

4. Plugin / widgets. Widgets adalah merupakan add-on atau tambahan yang boleh dimuatkan di dalam blog anda. Cuba semak platform yang anda gunakan dan cari widget yang bersesuaian untuk ditambah ke dalam blog anda

5. Komen. pastikan komen anda di'moderate' supaya anda dapat memantau apa yang dikatakan sebagai 'comment spam'. Cuba jawab komen-komen yang diberikan dengan positif

6. Kandungan Blog. Apakah isi kandungan blog anda? Cuba postkan kandungan yang relevan dengan 'target market' anda. Cuba bantu sesiapa yang memerlukan bantuan anda dengan menulis jawapan anda sama ada dalam komen atau bina satu tajuk perbincangan yang baru.

7. Kekerapan. Berapa kerap anda menulis dalam blog anda? Selalu, kadang-kadang, atau jarang-jarang.. seperti kata P.Ramlee dalam filem Nujum Pak Belalang..Kata orang, blog seperti sebuah taman, perlu disiram selalu, tetapi kalau terlampau banyak disiram boleh menyebabkan pokok menerima air yang berlebihan dan seterusnya mati. Jangan membazir air.. Kalau 2-3 bulan baru nak siram sekali, pokok akan mengalami kekurangan air. Jadi hendaklah berpada-pada. Jangan sampai kehabisan idea untuk menulis blog anda

8. Trafik. Sebagaimana laman web lain, trafik adalah sangat diperlukan. Semakin banyak trafik, semakin bagus kepada anda. Berbagai cara boleh digunakan untuk menarik trafik ke blog anda seperti yang pernah saya perkatakan sebelum ini.

9. Statistik. Statistik diperlukan untuk mengukur prestasi blog anda. Ada sesetengah sistem blog telah mempunyai widget statistik. Bagi yang tiada bagaimana pula? Jangan susah hati, anda boleh menggunakan perkhidmatan statistik seperti StatCounter. Perhatikan statistik anda selalu bagi melihat pergerakan trafik blog anda. Apa yang dicari oleh pengguna? Dari mana mereka datang?

10. Jangan berputus asa. Penulisan blog bagi tujuan selain daripada personal, anda hendaklah tidak berputus asa jika keinginan untuk melihat blog anda berjaya tidak kesampaian. ianya memerlukan masa yang lama untuk berjaya. Ini bukan Skim Cepat Kaya. Usaha dan bertawakallah

Friday, May 2, 2008

RM 1 Bersembang Dengan RM50

Duit seringgit (RM1) telah bertemu dengan lima puluh ringgit (RM50).

Duit seringgit bertanya:
“Oit brader, lama tak nampak, mana ko pergi?”

Lima puluh menjawab:
” Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola,Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M’sian Idol…dan tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?”

Duit singgit menjawab perlahan seraya menunduk :
“Hmm..biasa lah…Balik-balik tempat yg sama………’SURAU…., MASJID……., SURAU………”