Saturday, September 13, 2008

Kuewteow Kungfu: Resepi Untuk Orang Bujang

KUETEOW KUNGFU /HONGKONG/KANTONIS
Oleh: Amni
Saya pernah tulis tentang murtabak megi kat sini tahun 2006 dulu. Tapi kali ni nak bagi resepi yang best sikit la, lain sikit dari murtabak megi. Tapi memang sesuai untuk orang-orang bujang sebab simple sangat cara nak masak dia. Bak kata orang, sharing is caring, so nak share satu resepi yang memang sedap sangat.

KUETEOW KUNGFU/HONGKONG/KANTONIS

1. Kueteow ikut banyak mana nak makan
2. Telur 2 biji
3. Air setengah cawan
4. Tepung jagung 1 sudu kecik
5. Sayur-sayur fresh (carrot, bunga kobis, sawi, anak jagung (org tganu panggil ketiak jagung, maybe sebab ada bulu..heheheh), daun bawang, daun sup)
6. Sotong atau ayam atau udang
7. Bawang putih tumbuk sikit (titik)
8. Sos tiram
9. Garam

Cara-cara nak masak:
1. Letak 2 kuali atas api.
2. Ambik telur dan pecahkan. Kacau-kacau macam nak buat telur dadar.
3. Masukkan kueteow kat dalam telur tadi dan gaul sampai sebati.
4. Tuang adunan tu dalam kuali pertama yang kita dah panaskan dengan minyak sikit.
5. Goreng macam buat murtabak megi.
6. Kuali no.2 tu kita tumis bawang putih yang dititik.
7. Air setengah cawan tu, campur dengan tepung jagung dan kacau sampai larut semua, tuang dalam kuali.
8. Masuk sotong, atau ayam atau udang ke dalam kuah tu, bagi masak, letak garam sikit, letak sos tiram sikit.
9. Bila dah masak lauk tu, masuk sayur-sayur tu dan jangan sampai masak sangat la.
10. Kueteow yang kita goreng tadi, lepas dah masak tu kita letak dalam pinggan yang cantik.
11. Tuang kuah yang dalam kuali kedua, tabur sayur2 kat atas dia.
12. Hias bagi cantik baru rasa sedap nak makan. :D

Bon Appetite!!

p/s: Nama dia kueteow kung fu pasal kita kena berkungfu masa tengah masak sebab ada dua kuali, silap2 hangit salah satu kuali tu.

dipetik dari: http://sinarkeimanan.blogspot.com/2007/07/resepi-untuk-orang-bujang.html

2 comments:

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

uih..bestlah resepi nie...nak trylah..hehe..
tq ye sudi kongsi resepi..

sickchild said...

hahahahahahahahahahahahhahahaha.
kalau ade dapur kat ostel aku da lame da aku try