Sunday, March 9, 2008

10 Website Yang Berguna ( Wajib Bookmark)

Setiap hari kita melayari internet, dan kadangkala kita tidak tahu apa yang kita perlu buat dan saya rasa perkongsian maklumat sebegini amat perlu untuk rakan bloggers kerana khazanah daripada internet ini amat banyak tetapi kita tidak tahu dimana lubuk emasnya.1. Mykamus
Penggunaan kamus secara online. Terdapat dua pilihan iaitu Bahasa Melayu - Bahasa Inggeris atau Bahasa Inggeris - Bahasa Melayu. Anda juga boleh download perisian kamus yang disediakan bagi penggunaan offline.
2. Wikipedia Bahasa Melayu,
Eksiklopedia Online ini telah dimulakan sejak 2003 dan dinamakan sebagai Wikipedia, yang amat bermanfaat sebagai sumber rujukkan yang amat mudah dan kandungannya memang hampir menyeluruh.
3. Utusan Malaysia Online
Antara akhbar utama negara yang mendapat kepercayaan meluas sebagai sumber utama berita dan maklumat bagi warga Malaysia. Maklumat yang padat dan tepat.
4. Download.com
Inilah satu-satunya website yang dapat menyediakan software yang anda perlukan samaada berbayar, atau percuma. Pilihlah apa sahaja kategori yang anda mahukan, games, video, graphic software, wallpaper, dan apa sahaja dan ia umpama syurga bagi peminat software percuma!
5. Miniclip
Inilah adalah website untuk bermain games, walaupun umur sudah lanjut, tetapi website ini menyediakan pelbagai games yang santai dan amat sesuai bagi sesiapa yang mahukan permainan yang tidak berat malah ia menyedikan beratus-ratus pilihan.
6. Flickr.com
Berkongsilah foto yang anda gemari dengan rakan-rakan malah di seluruh dunia malah anda boleh meletakkan komen pada setiap gambar yang anda temui. Bagi saya inilah cara untuk mencari gambar yang baik berbanding enjin carian images di google!
7. Lelong.com.my
Di sini anda boleh mencari pelbagai barang yang anda inginkan dengan harga lelong dan murah. memang website ini amat popular dan sebut sahaja apa barang yang anda kehendaki, memang tidak akan mengecewakan. kalau ada barang nak jual, disinilah!
8. Youtube.com
Lambakkan sumber video yang boleh kita lihat dan anda juga boleh berkongsi video anda dengan seluruh pengguna internet di seluruh dunia. Disinilah sumber video yang paling popular selain google video. Mungkin apa yang anda perlu dan liaht cari ada disini.
9. Imeem.com
Nak dengar muzik?, malah anda boleh download apa sahaja muzik dari rakan anda dan anda boleh pula berkongsi muzik dengan mereka. Bukan muzik sahaja! tetapi gambar dan video juga boleh. Jangan pengsan kalau anda dapat banyak muzik yang anda tak pernah dengar!
10. Tokei kedai.com
Forum komuniti online yang agak popular dan memiliki PR3. Memiliki skop perbincangan yang sangat luas dan setakat hari ini, ia mempunyai seramai 131666 ahli yang berdaftar dan mempunyai ratio member online yang sangat tinggi. Kongsi maklumat, bincang, tanya dan apa sahaja!

Ada tak website yang anda rasa perlu dikongsi? Mungkin bermakna buat kita semua jika dikongsi.

4 comments:

cendawanintim said...

Tq, very informative..

Anonymous said...

termasuk web sya leh ker..
www.ut4u.biz

Anonymous said...

infogossip.com (info, news, gossip, everything under one roof)

MUZRI said...

www.penulisan2u.blogspot.com

koleksi cerpen dan novel no 1, tokei kedai dgn penulisan2u.. top penulisan2u di yahoo, google. paling ramai pengunjung.