Monday, February 25, 2008

Mungkin Anda Mengidap Penyakit Kencing Manis

Adakah anda mempunyai penyakit kencing manis? tidak? jangan mengaku tidak sebelum pergi membuat ujian darah. Penyakit kencing manis ini amat sukar diubati dan kita perlu mengesan dari peringkat awal lagi. Jika penyakit ini sudah sampai tahap yang tinggi memang susah nak ubat. Sebelum tu kita semak tanda-tanda seseorang itu mula mengidap penyakit kencing manis:

1.
Selalu dahaga dan perlu minum air.
kalau selalu dahaga nak minum ajer siap!. Sekarang rasa dahaga?. minum. Sekejap lagi dahaga balik la tu.

2.
Sering ketandas.
asyik nak terkencing ajer...bila tengok TV ajer, pantang iklan mesti gi tandas.

3.
Terasa badan lemah.
rasa malas ajer, lalok ajer....nak itu malas, nak ini malas...

4.
Berat badan turun dengan cepat.
slalu timbang tengok berat badan. kalau turun tu kekadang biasa ajer.

5.
Penglihatan semakin kabur.
ini memang nyata. kalau kencing manis turun mata dia akan OK balik (like my father).

6.
Terasa pening kepala.
ini slalu berlaku dan tidak semesti anda pengidap kencing manis.

amaran: Jika anda mempunyai kesemua package di atas . confirm!

Mereka yang dikelaskan dalam kumpulan risiko lebih tinggi adalah :-
1. Mereka yang mempunyai keturunan yang mengidap Kencing Manis (Ibu bapa, adik-beradik)
2. Mereka yang berat badan agak tinggi
3. Mereka yang pernah mempunyai radang pada Pancreas
4. Wanita mengandung yang pernah menghadapi kencing manis ketika hamil.
teh tariktiap-tiap pagi sarapan kat kedai mamak mesti kena teh tarik, lepas balik kerja lepak ngan member layan teh tarik sambil sembang-sembang. Kalau tak kena teh tarik sehari memang tah sah!. gian betul...

minumana bergasini satu lagi punca utama untuk kena kencing manis, ada saudara saya mengamalkan minum minuman bergas camni. sedar-sedar dah kena penyakit kencing manis. Minuman macam ini mempunyai 8 kali ganda kandungan gula dia!
perut boroimasalah kegemukkan mempunyai risiko yang tinggi untuk mengidap penyakit kencing manis, oleh itu kawallah berat badan anda

Gamat boleh merawat kencing manis!
Ini ada satu testimonial tentang makcik Asmah yang hampir dipotong tangannya, tetapi ia menggunakan satu produk daripada gamat dan luka di tangannya kembali sembuh.



Ada tak saudara anda mengidap kencing manis yang kuat? boleh share cerita dia.

10 comments:

echah_syed said...

tapak kaki baby kat perut tu ekk..uishhh ngeri nmpk laa.

cabai burung perak ktne??

Idham said...

saya tak perasan pulak.
saya kat ipoh.

Aleeya said...

aku talak kencing manis, keturunan aku pong tadakkk alhamdulilah...

tapikkkkk
skrg ni aku demam batok selsemaaaaa
tensyen tensyen tensyennnnnnnnn!!!!

huk huk huk

Aleeya said...

wahh baru pasan, cabai burung org perok ker, sama lah kiter yerrrr

rizza said...

tu gambar ibu yg mengandung tu...bukan gambar org boroi...

tu memang ade tapak kaki bayi tu...

echah_syed... jgn ngeri...memang begitu la ciptaan Allah..

masa dulu preg ...leh nampak kaki baby saya cam tu...masa dia menendang tu.......leh rasa tapak kaki dia tau....

Idham said...

kejor yob kejor
score yob score

K i a H R o N g G e n G said...

sungguh berinformasi...

Idham said...

saya slalu harap orang datang ke blog saya kerna info. saya suka kongsi...

Kasawari said...

Salam...
terliuq air liuq tengok teh tarik tu.. he he.. kena plak bila kat kedai mamak tengok bola Man U menang 5 bijik gol.. 5 gelas la teh tarik.. he he

Oh Bro baru blog sebulan ker.. tapi tengok profile dari Julai tahun lepas.. lagi otai ni dari saya.. he he

good entri untk dikongsi bersama di sini.. terutama minum air gas tu.. byk gula tu..

Idham said...

blog cabai burung ni baru sebulan..dah blog lain dah lama try but not serious.